Нова Зеландия демонстрира невероятни резултати в борбата с коронавируса. 4 поредни

...
Нова Зеландия демонстрира невероятни резултати в борбата с коронавируса. 4 поредни
Коментари Харесай

Островът на спасението: Нова Зеландия победи коронавируса с жена премиер


Нова Зеландия показва невероятни резултати в битката с ковид. 4 следващи дни броят на инфектираните понижава, съобщава CNN, а сега те са 1283 души. С население от под 5 милиона поданици, страната към този момент мина през половината от едномесечната карантина, наложена освен за удържането на вируса, само че и за елиминирането му. " Вече прекосяваме през сериозната точка ", съобщи министър председателят Джасинда Ардърн. " И вашата отдаденост значи, че проектът ни работи ".

В битката с Covid-19 Нова Зеландия беше облагодетелствана поради географското си състояние, отдалечено от първоизточника, както и от времевия фактор. Страната имаше време да се поучи от азиатския опит, като само за месец съумя да овладее епидемията и освен да понижи кривата на болестта и да я " изравни ", а напряко да я унищожи. 

Изолацията започва на 23 март, понеделник, като в публично изявление Ардерн даде на страната 48 часа да се приготви за блокиране на равнище 4. " В момента имаме 102 случая ", сподели тя тогава. " Но и Италия имаше толкоз преди време. "

От най-ранния етап на битката с Covid-19 Ардърн и нейният екип говорят на наличен език: " Стойте си у дома. Не контактувайте с никого отвън " балончето "  на вашето домакинство. Бъдете мили. Всички сме дружно в това ".



Нова Зеландия има и несъмнено географско предимство в битката – остров, далечен от множеството други страни, с по-малко полети спрямо доста други места, смята микробиологът от университета в Окланд Сиукси Уайлс. Но най-важното е, че огромното тестване за ковид, както и лидерските умения на премиера дават невероятен резултат.

Оказва се, че методът на " елиминиране " на болестта е доста по-печеливш от " ограничението " ѝ, както пробваха Съединените щати и Европа. И въпреки че позитивните признаци са налице, Ардърн на този стадий не мисли за анулация на рестриктивните мерки. Дори в противен случай, министър-председателят изисква идващите в родината си новозеландци да изкарат 14-дневна карантина на несъмнено място, а не в домашна самоизолация, както е при множеството други страни. А задграничните жители получиха възбрана да влизат в страната.

Съвсем естествено бързите резултати доведоха до апели за облекчение на режима на изолираност, изключително в този момент, на прага на католическия Великден и по средата на лятото.  " На половината от пътя аз нямам съмнение да кажа, че постигнатото от новозеландците през последните 2 седмици е нещо голямо “, сподели още Ардърн.  " Вие взехте решението че дружно можем да се предпазим един различен. И го направихте. Вие спасихте животи. Но както към този момент споделих, на нас ни следва един дълъг маратон ". Безспорно за Нова Зеландия огромно преимущество за понижената крива на заразата е относително ниската възраст на болните, като към 40% от доказаните позитивни проби са на хора сред 20 и 39 г, а съвсем половината от положителните проби са свързани с пътешестване в чужбина.

В битката Ардърн не е сама, въпреки че не липсват и критици и бунтовници. Дори здравният министър беше " уловен " по време на планинско колоездене и вървене на плаж със семейството си. Той беше обществено порицан от Ардърн, която даже съобщи, че при други условия би го уволнила, в случай че това не би се оказало спънка за своевременна реакция на рецесията.

 
Краят се вижда: оптимизмът на жените
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР